Alergija na sonce?

Se vam po izpostavljenosti soncu na koži pojavijo srbeči izpuščaji, rdeče lise ali otekline? Morda ste alergični na sonce. Ali veste, kako ukrepati, ko se pojavijo simptomi?

Sonce lahko pozitivno vpliva na počutje, vendar pa lahko pomeni tudi nevarnost za zdravje. Ob preveliki izpostavljenosti se lahko pojavijo opekline in pege, koža lahko potemni in se začne prehitro starati. Vedno pogostejši so kožni rak in druge kožne bolezni. Med njimi je tudi alergija na sonce.

Fotodermatoza ali alergija na sonce

Alergija na sonce je stanje, pri katerem izpostavljenost soncu povzroči kožno reakcijo. Prepoznamo jo po srbečih rdečkastih izboklinah ali mehurčkih na koži, predvsem na dekolteju, rokah, nogah in ramenih. Pri resnejših oblikah se lahko pojavijo tudi koprivnica, hujši izpuščaji in druge težave. Simptomi se lahko pokažejo že po nekaj minutah izpostavljenosti. Ob močnejšem soncu se lahko pojavijo že februarja ali marca.

Kaj jo povzroči?

Alergijo na sonce sprožijo ultravijolični žarki, ki povzročijo spremembe kožnih celic. Težava so predvsem žarki UV-A, ki prodirajo globoko v kožo. Tam se pod njihovim vplivom tvorijo agresivne spojine oziroma prosti radikali, ki motijo procese v celicah. Zaradi teh sprememb imunski sistem beljakovine v kožnih celicah napačno prepozna kot telesu škodljive. Proizvajati začne protitelesa, ta pa napadejo celice in povzročijo nastanek simptomov. Sproščati se začne histamin, ki povzroči srbenje, rdečino in otekline.

Kako si lahko pomagate?

Ker se alergija na sonce lahko pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, je dobro vedeti, kako blažiti njene simptome.

Najpomembnejši ukrep za preventivo in lajšanje alergije je primerna zaščita pred soncem. Če se alergija že pojavi, se priporoča zdravljenje z antihistaminiki.

Dasselta control

Dasselta control spada med sodobne antihistaminike, ki ne povzročajo zaspanosti. Delovati začne že v 30 minutah in učinkuje 24 ur. Namenjena je starejšim od 18 let.

Dasselta control

Dasselta control lajša simptome kronične idiopatske urtikarije* in alergijskega rinitisa (senenega nahoda), kot so:

  • srbeča koža in izpuščaji,
  • kihanje,
  • izcedek iz nosu ali srbeč nos,
  • srbeče, rdeče ali solzne oči.

Je edini desloratadin v Sloveniji, ki je na voljo brez recepta. Lahko se jemlje s hrano ali brez nje in ne povzroča interakcij z zdravili. Jemanje je preprosto, zadostuje že 1 tableta na dan.

Pomembno je vedeti, da preventivno jemanje antihistaminikov alergije na sonce ne prepreči, zagotovo pa pomagajo, ko se alergija že pojavi. Pri hudih simptomih lahko za takojšnje olajšanje poskrbijo tudi hladni obkladki. Če po sedmih dneh samozdravljenja simptomi alergije ne izginejo, se obrnite na svojega zdravnika.

* Kronična idiopatska urtikarija (težave s kožo iz neznanega vzroka), ki jo predhodno diagnosticira zdravnik.

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto