Simptomi senenega nahoda, gripe, prehlada in covida-19. Poznate razlike?

Simptomi senenega nahoda, gripe, prehlada in covida-19. Poznate razlike?

Simptomi alergije, prehlada, gripe in covida-19 so lahko zelo podobni. Kako torej ločimo med temi štirimi boleznimi? Po čem so si podobne in v čem se razlikujejo? Kdaj je čas za obisk zdravnika? V tem članku so zbrani odgovori na vsa ta vprašanja.

Bistveno si je zapomniti, da prehlad, gripo in covid-19 povzročajo virusi. Izognemo se jim lahko z uporabo zaščitnih mask, ohranjanjem medsebojne razdalje in ustrezno higieno rok. Seneni nahod pa povzročajo alergeni (cvetni prah, hišni prah, pršice itd.), pred katerimi se telo brani, zaradi česar pride do alergijske reakcije. Popolnoma se ji ni mogoče izogniti, pomaga pa prekinitev stika z alergenom (če ga poznamo).

Če kljub zaščitnim ukrepom zbolimo, je dobro poznati simptome senenega nahoda, prehlada, gripe in covida-19, da vemo, katero bolezen imamo in kako naj ukrepamo.

Seneni nahod

Alergijski rinitis (seneni nahod) se pojavi, kadar pridemo v stik z alergenom in telo začne tvoriti protitelesa. Najpogostejši alergen je cvetni prah z dreves in trav, alergijo velikokrat povzročajo tudi pršice, plesni in živalska dlaka.

Telo se na stik z alergenom odzove z alergijsko reakcijo, ki jo spremljajo kihanje, izcedek iz nosu ali solzenje. Že zaradi solzenja oziroma razdraženih oči je jasno, da ne gre za prehlad ali gripo, temveč za alergijo.

V primerjavi s covidom-19 za alergijo niso značilni simptomi, ki bi vplivali na celo telo. Pri senenem nahodu je zvišana telesna temperatura redka, mrazenje ali bolečina po celem telesu (v sklepih in mišicah) pa se ne pojavita nikoli.

Najpogostejši simptomi senenega nahoda

 • kihanje, voden izcedek iz nosu, srbenje v nosu, zamašen nos
 • srbeče ustno nebo
 • solzenje, razdražene ali vnete oči

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Če imamo pogosto alergijske reakcije, ki so tudi dolgotrajne ali resnejše, je priporočljiv pregled pri specialistu, da nam na podlagi preiskav predpiše ustrezno zdravljenje. Pri krajših sezonskih alergijah (nekaj tednov spomladi) zadostuje samozdravljenje.

Covid-19

Med simptomi gripe in covida-19 ni večjih razlik. Obe bolezni se prenašata kapljično, povzročata pa predvsem težave z dihali.

Covid-19 v primerjavi z gripo spremlja več simptomov. Pri gripi trajajo nekaj dni, pri covidu-19 pa se lahko izboljšajo in nato spet poslabšajo, zaradi česar imamo lahko težave precej dlje. Edina zanesljiva metoda za razlikovanje med obema boleznima je PCR-test, ki zazna prisotnost koronavirusa.

Najpogostejši simptomi covida-19 (pojavnost je odvisna od različice virusa)

 • zvišana telesna temperatura
 • utrujenost
 • (suh) kašelj
 • bolečina v sklepih in mišicah, glavobol (občasno)
 • izguba vonja in okusa (občasno)
 • boleče grlo (pogosteje pri omikronu)

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Z osebnim zdravnikom se moramo po telefonu posvetovati takoj po prejemu pozitivnega testa. Razloži nam postopek zdravljenja na domu in nas opozori na simptome, pri katerih se moramo obrniti na nujno medicinsko pomoč.

Prehlad in gripa

Tudi v času sezonskih bolezni prehlad pogosto zamenjujemo z gripo. Bistvena razlika med njima je, da se simptomi prehlada pojavijo postopoma, pri gripi pa nastopijo nenadno in se hitro poslabšajo. Za gripo je značilna zvišana telesna temperatura (39–40 °C), medtem ko se pri prehladu le redko pojavi.

Najpogostejši simptomi prehlada

 • kihanje
 • bolečina v sklepih in mišicah
 • zamašen nos
 • vneto grlo

Najpogostejši simptomi gripe

 • zvišana telesna temperatura
 • utrujenost
 • (suh) kašelj
 • bolečina v sklepih in mišicah
 • glavobol

Kdaj je potreben posvet z zdravnikom?

Zaradi prehlada ali gripe ni treba obiskati zdravnika, zadostovati bi moralo, da si doma sami lajšamo simptome. Če po treh ali štirih dneh domače oskrbe simptomi ne izginejo oziroma se poslabšajo, se o nadaljnjem zdravljenju posvetujemo z osebnim zdravnikom.

Domača oskrba pri virusnih okužbah (covid-19, prehlad, gripa)

Najprej moramo poskrbeti, da ne širimo bolezni, saj se virusi prenašajo po zraku. Telesu moramo zagotoviti dovolj počitka, tekočine (čaja, soka) in vitaminov. Simptome, kot so glavobol, kašelj ali zamašen nos, lahko lajšamo z zdravili brez recepta.

Antibiotiki niso primerni za zdravljenje virusnih okužb, saj delujejo le proti bakterijam. Poleg tega lahko njihovo pogosto in nepravilno jemanje prispeva k odpornosti bakterij, kar lahko v prihodnosti oteži zdravljenje nekaterih bolezni (npr. vnetega grla ali pljučnice).

Razlika med alergijskim rinitisom (senenim nahodom) in prehladom

Zdravljenje alergijskega rinitisa (senenega nahoda)

Najpogosteje se uporabljajo zdravila proti alergiji, ki lajšajo simptome (t. i. antihistaminiki), ki so na voljo tudi brez recepta.

DASSELTA CONTROL

Dasselta control vsebuje desloratadin. Ta učinkovina spada med sodobne antihistaminike, ki ne povzročajo zaspanosti.

Hitro in učinkovito lajša neprijetne simptome senenega nahoda (kihanje, izcedek iz nosu ali srbenje v nosu, srbeče ustno nebo, srbeče, rdeče ali solzne oči) in urtikarije* (srbeče izpuščaje na koži).

Največja prednost Dasselte control je 24-urni učinek brez zaspanosti. Poleg tega se lahko jemlje s hrano ali brez nje in ne povzroča interakcij z zdravili. Priporočeni odmerek je ena tableta na dan. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let.

Dasselta control je edini desloratadin, ki je na voljo brez recepta.

Dasselta control

Za učinkovito zdravljenje senenega nahoda brez zaspanosti izberite Dasselto control.

Ena tableta na dan omogoča aktivne dni brez nadležnih simptomov alergije.

Nakup izdelka Navodila za uporabo

* Kronična idiopatska urtikarija (težave s kožo iz neznanega vzroka), ki jo predhodno diagnosticira zdravnik.

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto