Sodobni antihistaminiki – protialergijska zdravila, ki ne povzročajo zaspanosti

Sodobni antihistaminiki – protialergijska zdravila, ki ne povzročajo zaspanosti

Težave zaradi alergij ima vse več ljudi, vendar jasnega vzroka za to ne poznamo. Alergija je lahko posledica sprememb življenjskega sloga ali prehrane pa tudi drugih dejavnikov.

Neprijetne alergijske reakcije najbolje preprečimo z izognitvijo alergenu, vendar to ni vedno mogoče. Kadar se pojavijo težave, lahko pomagajo zdravila na recept ali brez recepta. Med zdravili, ki jih je najbolj priporočljivo vzeti, so antihistaminiki.

Antihistaminiki prve generacije

Prve antihistaminike so razvili v 40. letih prejšnjega stoletja. Zaradi svoje strukture lahko prodrejo v osrednje živčevje in povzročijo neželene učinke, kot so zaspanost, utrujenost ali motnje koncentracije in spomina. Ti neželeni učinki se pojavijo že pri manjših odmerkih. Poleg tega zdravilo deluje le od 4 do 6 ur. Pogoste so tudi interakcije z drugimi zdravili.

Antihistaminiki druge generacije

Za zmanjšanje neželenih učinkov so razvili sodobne antihistaminike, ki ne prodrejo v osrednje živčevje. Imenujejo se tudi nesedativni antihistaminiki, ker v ustreznem odmerku ne povzročajo zaspanosti. Poleg tega učinkujejo do 24 ur, delujejo protivnetno in so varni, tudi če jemljemo druga zdravila (zelo malo interakcij z zdravili). Med antihistaminike druge generacije se uvrščajo cetirizin in loratadin ter novejše učinkovine, kot so desloratadin in levocetirizin.

Lajšanje alergije brez zaspanosti

Alergija ne pomeni več izbire med neprijetnimi simptomi in zaspanostjo, ki je posledica jemanja zdravila. S sodobnimi antihistaminiki lahko simptome senenega nahoda ali koprivnice odpravimo brez neželenega učinka zaspanosti. Učinkovito zdravilo brez recepta so tablete Dasselta control. Vsebujejo desloratadin, sodoben antihistaminik, ki ne povzroča zaspanosti.

Dasselta control se uporablja za lajšanje simptomov alergijskega rinitisa (kihanja, izcedka iz nosu ali srbenja v nosu, srbečega ustnega neba, srbečih, rdečih ali solznih oči) in urtikarije* (srbečih izpuščajev na koži). Če pa se alergijske reakcije pojavljajo pogosto (več kot 4 dni na teden in več kot 4 tedne), je priporočljivo obiskati zdravnika, da nas pregleda in določi najprimernejše zdravljenje. Dasselta control je edini desloratadin, ki je na voljo brez recepta.

Dasselta control

Za učinkovito zdravljenje senenega nahoda brez zaspanosti izberite Dasselto control.

Ena tableta na dan omogoča aktivne dni brez nadležnih simptomov alergije.

Nakup izdelka Navodila za uporabo

* Kronična idiopatska urtikarija (težave s kožo iz neznanega vzroka), ki jo predhodno diagnosticira zdravnik.

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto