Seneni nahod – povzročitelji, simptomi in zdravljenje

Seneni nahod – povzročitelji, simptomi in zdravljenje

Seneni nahod je najpogostejše ime za alergijski rinitis. Pri njem ne gre za posebno alergijo, ampak za niz simptomov, ki jih povzročajo določeni alergeni. Osnovna značilnost alergenov je, da se alergikovo telo nanje pretirano odzove in se jih želi znebiti. Zato kihamo, kašljamo ali nam teče iz nosu.

Alergijske reakcije v skladu s smernicami za zdravljenje alergijskega rinitisa (ARIA, glavni povzetek 2016) delimo:

  • glede na trajanje simptomov na občasne (intermitentne) in trajne,
  • glede na čas in vrsto izpostavljenosti na sezonske in letne.

Kaj povzroča seneni nahod?

Ali ste vedeli, da senenega nahoda ne povzroča seno, temveč cvetni prah, pršice, plesni, glive ali živali? Alergenov je lahko več, rezultat pa je podoben – neprijetna alergijska reakcija, ki lahko vpliva tudi na uspešnost v službi ali šoli.

Cvetni prah

Cvetni prah je eden od najpogostejših povzročiteljev alergijskih reakcij. Cvetni prah dreves (npr. breze) moti alergike predvsem zgodaj spomladi, cvetni prah trav pa pozno spomladi in poleti. Od takrat do jeseni največ težav povzročajo pleveli (npr. pelin).

Pršice, glive, plesni

Če imamo alergijske simptome vse leto, se naše telo verjetno odziva na notranje alergene, na primer na prah, pršice, plesni in glive. Najpogostejši alergen so hišne pršice – alergični pa nismo nanje, ampak na njihove izločke. V povprečnem stanovanju jih živi več deset milijonov, zato se jih je nemogoče popolnoma znebiti.

Živali (psi, mačke, tudi glodavci)

Pri tej vrsti alergije se naše telo pretirano odzove na določen alergen, ki ga žival izloča (npr. na alergene v slini, prhljaj na dlaki). V kožuhu hišnih ljubljenčkov je tudi veliko prahu ali cvetnega prahu, zaradi katerih se prav tako lahko pojavijo alergijski simptomi. V tem primeru ne gre za alergijo na živali.

Pred nakupom ali posvojitvijo psa ali mačke se je priporočljivo testirati pri alergologu. Ne zanašajmo se na to, da pri kratkodlakih pasmah ne bomo imeli težav z alergijo, saj proizvedejo enako količino alergenov.

Če so nam potrdili alergijo na žival, ki jo imamo (ali nameravamo imeti) doma, upoštevajmo več priporočil. Žival redno krtačimo in kopajmo, ne pustimo je v spalnico, namestimo filtre za čiščenje zraka in redno uporabljajmo visokoučinkovit sesalnik.

Živali (psi, mačke, tudi glodavci)

Simptomi senenega nahoda (alergijski rinitis)

  • izcedek iz nosu, srbenje v nosu, zamašen nos
  • kihanje, kašljanje, srbeče nebo
  • rdeče, srbeče, solzne ali otekle oči
  • kožni izpuščaj, srbeča koža
  • utrujenost, splošna šibkost

Seneni nahod je lahko podoben navadni gripi ali prehladu. Več o razlikah in podobnostih lahko preberete v članku.

Diagnosticiranje senenega nahoda

Pri hujših težavah moramo najprej obiskati specialista (alergologa), da opravi potrebne preiskave in ugotovi, kateri alergen nam povzroča težave. Nato predlaga ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje

Najpomembnejše je vedno izogibanje alergenu ali vsaj zmanjšanje stika z njim. Pomaga lahko tudi izboljšana nosna higiena (uporaba razpršil z morsko vodo), da alergene mehansko odstranimo. Če preprečevanje ni učinkovito in simptomi ne izginejo, je potrebno simptomatsko zdravljenje.

Pršila za nos

Če se seneni nahod kaže predvsem z izcedkom ali zamašenim nosom, si lahko pomagamo s pršilom za nos. Za zdravljenje se uporabljajo steroidna pršila, ki imajo protivnetni učinek. Preden začnejo učinkovati, lahko traja več dni. Pri hudih simptomih lahko uporabimo tudi druga pršila s hitrim učinkom (dekongestive), ki so na voljo brez recepta, vendar niso primerna za dolgotrajno zdravljenje.

Kapljice za oči

Če imamo zaradi alergije težave z očmi (alergijski konjunktivitis), lahko pomagajo kapljice za oči. Tudi med njimi so velike razlike, zato se o njihovi izbiri in uporabi posvetujmo s farmacevtom.

Antihistaminiki

Za simptomatsko zdravljenje alergij se poleg pršil, kapljic in mazil zelo pogosto uporabljajo tablete, ki vsebujejo antihistaminike. Na splošno so to največkrat predpisana zdravila, na voljo pa so tudi brez recepta. In katero je najprimernejše? Priporočamo sodobne antihistaminike, ki v nasprotju s svojimi predhodniki ne povzročajo zaspanosti. Več o tem lahko preberete v članku.

Alergija brez zaspanosti

Dasselta control je protialergijsko zdravilo iz skupine sodobnih antihistaminikov, ki ne povzroča zaspanosti. Lajšati pomaga alergijske reakcije in simptome alergijskega rinitisa (senenega nahoda), na primer kihanje, izcedek iz nosu, srbenje v nosu, srbeče nebo, rdečino, solzne ali srbeče oči. Uporablja se tudi za lajšanje simptomov urtikarije* (srbenja in izpuščaja na koži). Največja prednost Dasselte control je 24-urni učinek brez zaspanosti. Poleg tega se lahko jemlje s hrano ali brez nje in ne povzroča interakcij z zdravili. Zdravilo je primerno za starejše od 18 let.

Dasselta control

Za učinkovito zdravljenje senenega nahoda brez zaspanosti izberite Dasselto control.

Ena tableta na dan omogoča aktivne dni brez nadležnih simptomov alergije.

Nakup izdelka Navodila za uporabo

* Kronična idiopatska urtikarija (težave s kožo iz neznanega vzroka), ki jo predhodno diagnosticira zdravnik.

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto